Poletucha velká

Foto nemam

Jak vypadají

Délka těla 39-45 cm, délka ocasu 48-57 cm, mívá jedno až dvě mláďata. Rozšířená je v Indii až Malajsii, Sumatře, Jávě, Borneu, Tchaj-wanu, Hainanu a Srí Lance. Zadní pětiprsté končetiny má o hodně delší než přední čtyřprsté. Všechny jsou, vyjma plochého nehtu na palcích, vyzbrojeny krátkými, zakřivenými a špičatými drápy. Obývá jednotlivě nebo v párech husté lesy, vždy se drží v nejvyšších patrech vegetace ve výškách 15 až 30 metrů. V dutinách až metr širokých sedí při odpočinku schouleně s hlavou pod břichem, anebo leží na hřbetě s roztaženýma nohama i padákovým lemem. Je velmi plachá a v horních patrech vegetace takřka nedosažitelná, proto o ní máme málo zpráv. V zajetí se poletuchy chovají zřídka, protože špatně přivykají na náhradní potravu. Starší název: taguan.